Predstavitev posameznih poklicev in njihove vloge

Za zagotovitev ključnih sestavin kakovostnega življenja je potrebna vrsta strokovnjakov, s katerimi se srečajo osebe z demenco in njihovi negovalci.

Vloga delovnega terapevta

Kakšne pristojnosti ima delovni terapevt?

Delovni terapevt se osredotoča na osebo v težki življenjski situaciji, tako da pomaga pri njenih sposobnostih na vseh področjih življenja. Glavna načela so holistični pristop k strankam, ki jih delovni terapevt v smislu njihovih moči in ranljivosti obravnava kot človeška bitja v njihovem okolju. Naloge terapevtskega delovanja so preprečevanje, posredovanje, spodbujanje zdravja, spremljanje, svetovanje, psihosocialna rehabilitacija, pomoč pri orientaciji in življenjskih veščinah ter pomoč pri kompetencah. Vse se odvija v sodelovanju s stranko kot osebo in ne predmetom.

Kako lahko delovni terapevt pomaga osebi z demenco in njeni družini?

  • Delovni terapevt sodeluje s strankami individualno, v skupini ali v skupnosti.
  • Pomoč strokovnjaka temelji na razumevanju edinstvene situacije stranke. Delovni terapevt na ustvarjalen način išče najustreznejšo rešitev za posameznika in razvije koncepte in modele za reševanje težav za vsako stranko posebej.
  • Oceni zmožnost osebe za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti in zagotovi metode za spodbujanje samostojnosti stranke.
  • V praksi se osredotoča na razvoj kompetenc stranke in je pripravljen uporabiti metode, kot je umetnostna terapija, biblioterapija, dramska terapija, glasbena terapija, psihomotorična terapija, delovna terapija in igralna terapija.  To da osebi občutek varnosti, učinkovitosti, družbene vključenosti in občutek vrednosti. Vse aktivnosti temeljijo na individualni osnovi in na še ohranjenih zmožnostih stranke.
  • Lahko svetuje o podpornih tehnologijah in spremembah v domačem okolju ali v ustanovi.
  • Pripravi individualen načrt oskrbe na podlagi individualne ocene.
  • Delovni terapevt je lahko tudi koordinator v skupinah za pomoč družinskim članom oseb z demenco ali pa je vključen v psiho izobrazbi.

Kako delovni terapevt sodeluje z drugimi strokovnjaki?

Kot član multidisciplinarne ekipe oceni zmožnost osebe za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti, njene potrebe, ohranjene kompetence in področja možnih ukrepov. Te informacije pomagajo drugim strokovnjakom, ki nudijo zdravljenje in oskrbo osebi z demenco. Delovni terapevt v ambulanti sodeluje s psihologi, psihiatri ali z logopedom; z njimi si lahko izmenja informacije o stanju osebe, trenutnem zdravljenju in učinkih ukrepov. V sodelovanju s socialnimi delavci pripravi aktivacijski in terapevtski program za osebe z demenco.

Delovni terapevt je lahko vključen v usposabljanje strokovnjakov, ki sodelujejo z osebami z demenco v socialnih službah, bolnišnicah, hospicih, domačem okolju ali v skupnosti.

Deli:
Naslednji v temi strokovnjaki
Vloga logopedov

Več o demenci
Sodelovanje za obvladovanje demence
Poklici in njihove vloge
Storitve in ustanove

Seznam institucij, ki delujejo na področju demence

Stopite v stik s strokovnjaki v vaši okolici. Poiščite ustanove, poklicne skupine in posameznike, ki delujejo na področju demence.

Seznam kontaktov